Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ” ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

From the Blog

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ” ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βολίκα  στη δημοσιογράφο Μαρία Παπανικολάου και στην Ελληνική Εφημερίδα της Αμερικής “Εθνικός Κήρυξ”.

Γιώργος Βολίκας: Τον οδηγούν τα συναισθήματα να δημιουργεί για τα συναισθήματα.

 

Photo credit: Κris Tsiakiris

Μουσικοσυνθέτης, είναι ο άνθρωπος που συνθέτει μουσική για διάφορα μουσικά όργανα αλλά και για φωνές. Μόνο με την ερμηνεία της λέξης καταλαβαίνουμε ότι ο μουσικοσυνθέτης είναι ένας άνθρωπος… έμπνευσης, ένας άνθρωπος… έρμαιο των συναισθημάτων.

Ενας άνθρωπος σαν τον Γιώργο Βολίκα. Είναι -μόλις- 26 ετών και είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση μουσικοσυνθέτη που παρασύρεται από τα συναισθήματα που αφουγκράζεται μέσα του ή και δίπλα του. Είναι ένας άνθρωπος που τον οδηγούν τα συναισθήματα, που τον σπρώχνουν τα συναισθήματα, που τον βάζουν να λειτουργήσει σαν μουσικοσυνθέτης. Κι εκείνος ανταποδίδει στις εμπνεύσεις του, τα συναισθήματα, δημιουργώντας για τα συναισθήματα.

Ισως αν δεν είχε πηγή έμπνευσης τα συναισθήματα να ήταν ένας απλός μουσικοσυνθέτης από αυτούς που βλέπουμε γύρω μας να δημιουργούν συνθέσεις μουσικής κατά… παραγγελία, ή κατά περίπτωση, ή κατά συνθήκη, ή ακόμα -και το χειρότερο- κατ’ ανάγκη. Ευτυχώς η σύνθεση μουσικής είναι από τα ελάχιστα που μας έχουν μείνει που είναι πηγή έμπνευσης και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα μουσικοσυνθέτες, όπως ο κ. Βολίκας, που δημιουργούν ελέω έμπνευσης και όχι… όποτε να είναι. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτησή μας χρησιμοποίησε τρεις φορές την λέξη «συναισθήματα, δύο ως πηγή έμπνευσης και μία ως αποτέλεσμα.

Είναι, ξέρετε, από εκείνες τις περιπτώσεις δημιουργών που ακούς και απολαμβάνεις με κλειστά μάτια γιατί τα συναισθήματα δεν τα βλέπεις, τα… αισθάνεσαι…

Κι επειδή στα συναισθήματα τα λόγια είναι… περιττά ας «ακούσουμε» τον ίδιο τον δημιουργό κ. Γιώργο Βολίκα.

– Κύριε Βολίκα, είσθε μόλις 26 ετών και έχετε μπει πολύ δυναμικά στο χώρο της μουσικής. Είναι η αγάπη, το πάθος, το μεράκι, ή η έμπνευση να δημιουργήσετε πολλά στο χώρο;

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, είμαι ένας νέος μουσικοσυνθέτης και νομίζω πως κατά την ταπεινή μου άποψη, για να πετύχεις πρέπει να έχεις στόχο στη ζωή σου. Αυτό βέβαια ισχύει σε όλους τους κλάδους, αν είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις και πιστεύεις στο έργο σου, νομίζω πως σταδιακά θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οσον αφορά την έμπνευση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσεις να δημιουργήσεις. ‘Πιστεύω’ μου είναι πως ‘δεν επιλέγει ο δημιουργός την στιγμή της έμπνευσης αλλά η έμπνευση είναι αυτή που επιλέγει το πότε και πώς θα έρθει στο δημιουργό’».

– Ο τίτλος «Γένεσις» στον πρώτο σας προσωπικό δίσκο δεν μοιάζει τυχαίος. Μήπως πρόκειται για τη γέννηση ενός ελπιδοφόρου και πολλά υποσχόμενου μουσικοσυνθέτη; Επίσης μιλήστε μας λίγο για τη «Γένεσις».

«Ο χρόνος θα δείξει αν θα μπορέσω να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι σε αυτόν τον πλούτο μουσικής που έχουν δημιουργήσει οι Μεγάλοι Ελληνες Συνθέτες μας, μακάρι να με αξιώσει ο Θεός.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ‘Ελεύθερος Τύπος’ ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος με δέκα δικές μου συνθέσεις. Πρόκειται για συνθέσεις οι οποίες στηρίζονται στην μουσική. Δεν έχουν λόγια. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες μου τις συνθέσεις έχει το πιάνο. Μπορούν να ντύσουν κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις ή και ντοκιμαντέρ. Μοναδική μου επιθυμία είναι να δημιουργώ με τις μελωδίες μου εικόνες και συναισθήματα στο ακροατήριο».

– Σαν άνθρωπος της τέχνης έχετε κάποια πηγή έμπνευσης. Ποια είναι; Πότε καταλάβατε ότι έχετε ροπή προς την σύνθεση μουσικής;

«Να σας πω την αλήθεια ποτέ δε θα πω ‘τώρα θα γράψω μουσική’. Συνήθως οι συνθέσεις μου, που αρέσουν στον κόσμο, αλλά και σε εμένα προσωπικά, είναι συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια αξίζει να αναφέρω πως έχει τύχει να ασχοληθώ πάλι με μελωδίες μου που στο παρελθόν ήταν ημιτελείς, αλλά μετά από αρκετό καιρό ολοκληρώθηκαν αβίαστα. Συνήθως η πηγή έμπνευσής μου στηρίζεται στα συναισθήματα, είτε δικά μου, είτε διαφόρων ανθρώπων. Κάποια από αυτά τα συναισθήματα μπορούν να γίνουν η αφορμή, ώστε να δημιουργήσω μουσική.

Σε νεαρή ηλικία θυμάμαι που σκεφτόμουνα πόσο όμορφο είναι να δημιουργείς κάτι από το μηδέν. Καλή ώρα και εσείς δημιουργείτε από το μηδέν μία συνέντευξη, δεν είναι καθόλου εύκολο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί κατάλαβα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πως αυτό που με εκφράζει είναι το να γράφω μουσική».

– Οταν ένας μουσικοσυνθέτης δημιουργεί, τι εικόνες φέρνει στο μυαλό του και από τι εξαρτάται;

«Οσον αφορά τον εαυτό μου, οι εικόνες που φέρνω στο μυαλό μου ταυτίζονται απόλυτα με τα συναισθήματα, που θέλω να αποτυπώσω στις δημιουργίες μου».

– Ασχολείστε με σύνθεση μουσικής για θέατρο, ραδιόφωνο. Σας ενδιαφέρει περισσότερο αυτό το είδος ή και να γράφετε τραγούδια;

«Οταν συνειδητοποίησα πως θέλω να ασχοληθώ πλέον επαγγελματικά με την σύνθεση, μπορώ να πω ότι πειραματίστηκα με διάφορα είδη μουσικής προκειμένου να βρω την ταυτότητά μου. Είμαι σίγουρος πως με εξέλιξαν σε σημαντικό βαθμό. Θεωρώ όμως πως το είδος μουσικής στο οποίο έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία και θέλω να ασχοληθώ, είναι αυτό που βασίζεται αποκλειστικά στην δύναμη της μελωδίας. Η αδυναμία μου αυτή δικαιολογείται γιατί θα ήθελα στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν συνθέσεις μου στον κινηματογράφο, αλλά και να συνεχίσω να γράφω μουσική για θέατρο».

– Εχουν ερμηνεύσει τραγούδια σας γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες όπως Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Δάντης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Ευσταθία, Γεράσιμος Ανδρεάτος. Πως ήταν η συνεργασία μαζί τους; Και με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

«Είμαι πολύ τυχερός γιατί στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα είχα την ευκαιρία να με εμπιστευτούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και να ερμηνεύσουν ο καθένας τους από ένα τραγούδι μου. Μου έδωσαν τη δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί τους κατά τη διαδικασία της ηχογράφησης και με τις συμβουλές τους να με κάνουν να πιστέψω στον εαυτό μου, να πατήσω στα πόδια μου και να ανοίξω σταδιακά τα φτερά μου, ώστε να χαράξω τον δικό μου δρόμο όσον αφορά τον τομέα της σύνθεσης.

Τους ευχαριστώ πραγματικά πολύ. Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους στιχουργούς Θανάση Βούτσινο και Θωμά Σίδερη για την πολύτιμη συμβολή τους.

Να διευκρινίσω πως τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν έχουν κυκλοφορήσει δισκογραφικά, υπάρχουν όμως στο διαδίκτυο για όποιον θελήσει να τα ακούσει.

Αξίζει να αναφέρω πως πάντοτε θα επιθυμώ να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως βεληνεκούς, προσπαθώντας να πετυχαίνουμε μαζί, το κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα».

       •Το οπισθόφυλλο και το εξώφυλλο από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βολίκα.

 

– Ως συνθέτης πόσο εύκολα είναι να προωθήσετε την δουλειά σας είτε εντός είτε εκτός συνόρων;

«Νομίζω πως στις ημέρες μας αλλά και στο παρελθόν, πάντοτε υπήρχαν δυσκολίες σε όλα τα επαγγέλματα. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι πως κανείς δεν θα σου χαριστεί, αντίθετα θα πρέπει εσύ να αποδείξεις αν, και τί αξίζεις. Θεωρώ πως πρέπει να χτυπάς πόρτες, κρατώντας την αξιοπρέπειά σου και έχοντας ως όπλο τη δουλειά σου. Κάποια στιγμή είμαι σίγουρος πως θα σου δοθεί η ευκαιρία, από εκεί και πέρα είναι στο δικό σου χέρι το πόσο και αν θα την εκμεταλλευτείς. Θαυμάζω τους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμα και στους δύσκολους αυτούς καιρούς πετυχαίνουν. Δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής έχω παρουσιάσει τη δουλειά μου σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως αυτήν που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτησάντων εν Αυστρία κ. Κωνσταντίνος Κάτσικας στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας, με επίσημη προσκεκλημένη την Πρέσβειρα της Αυστρίας κ. Mag. Andrea Ikic-Boehm».

– Ραδιόφωνα εκτός των συνόρων της Ελλάδας έχουν μεταδώσει συνθέσεις σας. Πως αισθανθήκατε γνωρίζοντας ότι μια δουλειά σας θα ακουστεί και εκτός συνόρων;

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω πως η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά σταδιακά αγκαλιάζεται. Πρόσφατα φιλοξενήθηκαν και μεταδόθηκαν οι συνθέσεις μου από τους Ελληνικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Νέας Υόρκης ‘Hellas fm 97.2’ και ‘Greek Pulse Radio Stuttgart’ στη Στουτγάρδη, αλλά και από τους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς ‘Ηellenic Tv’ στο Λονδίνο και ‘New Greek Tv’ στη Νέα Υόρκη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να με γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος μέσα από την μουσική μου».

• Στιγμιότυπα από την μετάδοση συνθέσεων του Γ.Βολίκα από τους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς του Λονδίνου «Hellenic Tv» και «New Greek Tv» στη Νέα Υόρκη.

 

– Εχετε ασχοληθεί και με μουσικοσυνθέσεις παραστάσεων. Ποια είναι αυτή που σας κέρδισε;

«Μέχρι σήμερα μου έχει δοθεί η ευκαιρία να συνθέσω μουσική για έξι θεατρικές παραστάσεις. Ολες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα αποκόμισα σημαντικές εμπειρίες για να μπορέσω να συνεχίσω. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω πως μου έχει δοθεί επίσης η ευκαιρία να γράψω την μουσική για την επίσημη διαφημιστική καμπάνια του Συλλόγου ‘Ο Καλός Σαμαρείτης-Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού’, αλλά και το τραγούδι (στίχοι: Μαρίνα Γεωργίου, ερμηνεία: Νάγια Δούκα) για το παιδικό βιβλίο ‘Σκουφοκοκκινίτσα’ της Μαρίνας Γιώτη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τους ευχαριστώ όλους θερμά».

– Ποιο είναι το μεγάλο όνειρό σας και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να έχω διάρκεια στο χώρο της σύνθεσης. Είμαι υπέρ των αργών, μικρών αλλά σταθερών βημάτων.

Μακάρι κάποια στιγμή να μπορέσω να παρουσιάσω ζωντανά την μουσική μου στην Ομογένεια της Αμερικής.

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι γύρω από την μουσική και το πιάνο. Βρίσκομαι σε μία δημιουργική περίοδο και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έχουμε μία όμορφη συζήτηση, όπως τη σημερινή, να είναι με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού μου δίσκου .

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ακούσει τη δουλειά μου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα μου giorgosvolikas.gr».

 • Ο Γ.Βολίκας με την Πρέσβειρα της Αυστρίας κ.Mag. Andrea Ikic-Boehm και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων     Φοιτησάντων εν Αυστρία κ. Κωνσταντίνο Κάτσικα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.

Photo credit: Νότης Σταματέλος

 

– Εχετε σχέσεις με την Ομογένεια της Αμερικής. Τι θα συμβουλεύατε τους ομογενείς σχετικά με τα ελληνικά τραγούδια, ελληνικό θέατρο και γενικότερα με την ελληνική γλώσσα και γραφή;

«Η σχέση μου με την Ομογένεια της Αμερικής ξεκίνησε περίπου τους τελευταίους δύο μήνες με δική μου πρωτοβουλία, έχοντας ως μοναδική επιθυμία να γνωρίσουν οι ομογενείς την μουσική μου και μέσα από τις συμβουλές τους να μπορέσω να γίνω καλύτερος. Αυτό το αναφέρω γιατί αν μπόρεσα να το κάνω εγώ, τουλάχιστον σε ένα πρωταρχικό στάδιο, γιατί να μην το πετύχει και οποιοσδήποτε άλλος; Η επιμονή, η υπομονή, το θάρρος και η τόλμη είναι αυτά που θα σε οδηγήσουν πιθανόν στις σωστές επιλογές, χωρίς να αποκλίνεις ούτε μία στιγμή από το όραμά σου.

Αν και είμαι νέος τόσο ηλικιακά όσο και μουσικά για να συμβουλέψω κάποιον, αυτό που θα μπορούσα να προτείνω με όλη μου την καλή διάθεση είναι να συνεχίσει η Ομογένεια να στηρίζει τις προσπάθειές μας σε οποιονδήποτε κλάδο, όπως κάνει μέχρι σήμερα και με το παραπάνω. Η Ελλάδα μας είναι μία χώρα με τεράστια ιστορία και πλούτο και οφείλουμε να την προστατέψουμε, να την προβάλουμε να την εξελίξουμε και να είμαστε όλοι μας περήφανοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία».

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Γ. Βολίκα.

Πηγή:Εθνικός Κήρυξ (Σάββατο 3 Μαρτίου 2018)

 

 

7,294 comments

 1. Pingback: 9 Questions On Pubg Mobile | «Торговый дом «УралСпецСтальЭкспорт»

 2. Pingback: naughty games cruise ship sex

 3. Pingback: meritking

 4. Pingback: meritroyalbet

 5. Pingback: meritroyalbet

 6. Pingback: eurocasino

 7. Pingback: meritroyalbet

 8. Pingback: meritking

 9. Pingback: slot siteleri

 10. Pingback: child porn

 11. Pingback: child porn

 12. Pingback: elexusbet

 13. Pingback: madridbet

 14. Pingback: who manufactures cialis

 15. Pingback: when to take azithromycin

 16. Pingback: canadian pharmacy viagra

 17. Pingback: sildenafil 20mg

 18. Pingback: ivermectin tablets for sale

 19. Pingback: Anonymous

 20. Pingback: ivermectin tablets for humans

 21. Pingback: where can i buy ivermectin

 22. Pingback: ivermectin treatment for covid

 23. Pingback: ignition casino ndb

 24. Pingback: where can i buy ivectermin

 25. Pingback: buy ivermectin online

 26. Pingback: prednisone 20mg ca

 27. Pingback: cialis pills for sale in usa

 28. Pingback: how to get tadalafil over the counter

 29. Pingback: ivermectin 50 mg

 30. Pingback: ivermectin medicine

 31. Pingback: viagra sale amsterdam

 32. Pingback: best cialis discount

 33. Pingback: buy generic viagra no prescription

 34. Pingback: cialis for sell

 35. Pingback: ivermectin 9 mg

 36. Pingback: where to buy cialis otc

 37. Pingback: buy cialis online pharmacy

 38. Pingback: cialis tadalafil

 39. Pingback: cialis coupon

 40. Pingback: where to purchase sildenafil pills

 41. Pingback: can i buy cialis over the counter at walgreens

 42. Pingback: stromectol medicine

 43. Pingback: sildenafil pills generic brand

 44. Pingback: how to buy sildenafil pills

 45. Pingback: how can i get cheap cialis

 46. Pingback: mylan tadalafil

 47. Pingback: prednisone 20mg tablets price

 48. Pingback: generic prednisone 20mg

 49. Pingback: lagevrio molnupiravir

 50. Pingback: buy generic cialis online from india

 51. Pingback: cialis at walmart

 52. Pingback: ivermectin pyrantel for dogs

 53. Pingback: side effects prednisone

 54. Pingback: sildenafil canada

 55. Pingback: cialis goodrx

 56. Pingback: casinos online usa

 57. Pingback: cialis best price

 58. Pingback: ivermectin pyrantel for dogs

 59. Pingback: ivermectin can

 60. Pingback: play free win real cash

 61. Pingback: sumycin

 62. Pingback: buy generic cialis online

 63. Pingback: buy generic viagra in us

 64. Pingback: cialis walmart

 65. Pingback: azithromycin streptococcus

 66. Pingback: azithromycin paypal

 67. Pingback: azithromycin tripak

 68. Pingback: ivermectin pills for people

 69. Pingback: ivermectin virus

 70. Pingback: buy ivermectin 6 mg online

 71. Pingback: stromectol 6 mg tablet

 72. Pingback: erythromycin opt

 73. Pingback: buy ivermectin 12mg online

 74. Pingback: cipro photosensitive

 75. Pingback: erythromycin ung

 76. Pingback: cialis generic

 77. Pingback: omnicef emedicine

 78. Pingback: cephalexin level

 79. Pingback: azithromycin uses

 80. Pingback: ivermectin eye drops

 81. Pingback: buy ivermectin 3 mg online

 82. Pingback: celecoxib capsules 400mg

 83. Pingback: ivermectin tablet online

 84. Pingback: 12.5mg furosemide

 85. Pingback: ivermectin 0.5% brand name

 86. Pingback: ivermectin history

 87. Pingback: cheap doxycycline tablets

 88. Pingback: ivermectin tablet price

 89. Pingback: ivermectin 1 topical cream

 90. Pingback: lucky slots

 91. Pingback: how long does cialis last 20 mg

 92. Pingback: ivermectin tablets uk

 93. Pingback: ivermectin rezeptfrei

 94. Pingback: ivermectin 400 mg

 95. Pingback: ivermectin 200

 96. Pingback: ivermectin 200

 97. Pingback: molnupiravir and ivermectin

 98. Pingback: ivermectin resistance

 99. Pingback: how to get ivermectin australia

 100. Pingback: can you buy cialis in canada

 101. Pingback: Netflix bez VPN

 102. Pingback: buy ivermectin stromectol

 103. Pingback: ivermectin 200 mcg

 104. Pingback: price of ivermectin liquid

 105. Pingback: bahis siteleri

 106. Pingback: stromectol prices

 107. Pingback: stromectol 3mg tablets

 108. Pingback: revatio

 109. Pingback: stromectol generic name

 110. Pingback: buy hydroxychloroquine 200mg

 111. Pingback: الجامعات الخاصة فى مصر

 112. Pingback: Contemporary business education

 113. Pingback: MBA

 114. Pingback: Application deadlines for future university

 115. Pingback: future University application process

 116. Pingback: FUE Social responsibility

 117. Pingback: Orthodontic treatment

 118. Pingback: MSc in pharmacy

 119. Pingback: teaching and student activities

 120. Pingback: https://www.kooky.domains/post/the-basics-of-web3-domains-what-you-need-to-know

 121. Pingback: Higher education in MIS

 122. Pingback: Summer Internship

 123. Pingback: كلية الاقتصاد والعلوم السياسية

 124. Pingback: Corporate Activities with Internal and External Entities for pharmacy students at future university

 125. Pingback: الممارسة الصيدلانية والصيدلة السريرية

 126. Pingback: Department of Pharmaceutical Chemistry

 127. Pingback: Dental Courses

 128. Pingback: Oral and Dental Medicine

 129. Pingback: Fculty of Oral and Dental Medicine

 130. Pingback: student projects

 131. Pingback: Academic Honesty Policy

 132. Pingback: Computer Engineering Education

 133. Pingback: Faculty of Engineering & Technology

 134. Pingback: fue

 135. Pingback: وظائف خريجي ماجستير إدارة الأعمال في مصر

 136. Pingback: Undergraduate programs at future university

 137. Pingback: Application deadlines for future university

 138. Pingback: Maillot de football

 139. Pingback: Maillot de football

 140. Pingback: Maillot de football

 141. Pingback: Maillot de football

 142. Pingback: Maillot de football

 143. Pingback: Maillot de football

 144. Pingback: Maillot de football

 145. Pingback: Maillot de football

 146. Pingback: Maillot de football

 147. Pingback: SEOSolutionVIP Fiverr

 148. Pingback: SEOSolutionVIP Fiverr

 149. Pingback: binario luci led

 150. Pingback: parcours du combattant

 151. Pingback: appareil pour muscler l'intérieur des cuisses

 152. Pingback: musculation statique

 153. Pingback: Fiverr Earn

 154. Pingback: Fiverr Earn

 155. Pingback: Fiverr Earn

 156. Pingback: Fiverr Earn

 157. Pingback: Fiverr Earn

 158. Pingback: Fiverr Earn

 159. Pingback: Fiverr Earn

 160. Pingback: strip led cartongesso

 161. Pingback: fiverrearn.com

 162. Pingback: fiverrearn.com

 163. Pingback: fiverrearn.com

 164. Pingback: fiverrearn.com

 165. Pingback: Advance-Esthetic LLC

 166. Pingback: syarat daftar syarikat sdn bhd ssm

 167. Pingback: fiverrearn.com

 168. Pingback: TMS System

 169. Pingback: clothes manufacturer

 170. Pingback: fiverrearn.com

 171. Pingback: clima

 172. Pingback: fiverrearn.com

 173. Pingback: french bulldog puppies

 174. Pingback: fiverrearn.com

 175. Pingback: fawn brindle french Bulldog

 176. Pingback: fluffy frenchies

 177. Pingback: dog breed

 178. Pingback: Yo.fan approval

 179. Pingback: Grand Piano Transport

 180. Pingback: Piano Warehouse Facilities

 181. Pingback: Top university in Egypt

 182. Pingback: Private universities in Egypt

 183. Pingback: Private universities in Egypt

 184. Pingback: Top university in Egypt

 185. Pingback: micro frenchie for sale

 186. Pingback: chocolate merle french bulldog

 187. Pingback: french bulldog colors

 188. Pingback: french bulldog stud

 189. Pingback: viet travel

 190. Pingback: Google Rezensionen löschen lassen

 191. Pingback: clima hoy new york

 192. Pingback: french bulldogs for sale in texas

 193. Pingback: Silver stud earrings uk

 194. Pingback: future university

 195. Pingback: future university

 196. Pingback: future university

 197. Pingback: future university

 198. Pingback: multisbobet

 199. Pingback: isla mujeres golf cart rental price

 200. Pingback: seo company in houston

 201. Pingback: wix seo

 202. Pingback: puppy french bulldogs for sale

 203. Pingback: Fiverr

 204. Pingback: FiverrEarn

 205. Pingback: top university Egypt

 206. Pingback: isla mujeres golf cart rental

 207. Pingback: renting golf cart isla mujeres

 208. Pingback: Business improvement consultancy

 209. Pingback: french Bulldog sale houston

 210. Pingback: Piano moving and storage

 211. Pingback: Piano disposal services

 212. Pingback: Professional piano services

 213. Pingback: FUE

 214. Pingback: FUE

 215. Pingback: FUE

 216. Pingback: FUE

 217. Pingback: Residential moving

 218. Pingback: Furniture assembly

 219. Pingback: Furniture protection

 220. Pingback: yourrewardcard.com activate

 221. Pingback: Marketing and sales courses in Cairo

 222. Pingback: Classic Books 500

 223. Pingback: FiverrEarn

 224. Pingback: FiverrEarn

 225. Pingback: FiverrEarn

 226. Pingback: FiverrEarn

 227. Pingback: FiverrEarn

 228. Pingback: Streamer

 229. Pingback: FiverrEarn

 230. Pingback: FiverrEarn

 231. Pingback: pupuk organik cair

 232. Pingback: pupuk

 233. Pingback: pupuk anorganik dan pupuk organik

 234. Pingback: Governance

 235. Pingback: STUDY ABROAD CONSULTANTS THRISSUR

 236. Pingback: STUDY ABROAD CONSULTANTS KOTTAYAM

 237. Pingback: ikaria lean belly juice

 238. Pingback: FiverrEarn

 239. Pingback: FiverrEarn

 240. Pingback: FiverrEarn

 241. Pingback: FiverrEarn

 242. Pingback: live sex cams

 243. Pingback: live sex cams

 244. Pingback: live sex cams

 245. Pingback: live sex cams

 246. Pingback: FiverrEarn

 247. Pingback: FiverrEarn

 248. Pingback: FiverrEarn

 249. Pingback: FiverrEarn

 250. Pingback: frenchies for sale in texas

 251. Pingback: FiverrEarn

 252. Pingback: FiverrEarn

 253. Pingback: FiverrEarn

 254. Pingback: FiverrEarn

 255. Pingback: FiverrEarn

 256. Pingback: FiverrEarn

 257. Pingback: FiverrEarn

 258. Pingback: Best University in Yemen

 259. Pingback: სერიალები ქართულად

 260. Pingback: Food

 261. Pingback: winter presets for Lightroom

 262. Pingback: graphic design

 263. Pingback: business

 264. Pingback: Slot Online

 265. Pingback: Slot Gacor hari ini

 266. Pingback: Scientific Research

 267. Pingback: Kuliah Termurah

 268. Pingback: FiverrEarn

 269. Pingback: FiverrEarn

 270. Pingback: FiverrEarn

 271. Pingback: FiverrEarn

 272. Pingback: FiverrEarn

 273. Pingback: 911

 274. Pingback: Generator Repair Manchester

 275. Pingback: glucoberry scam or legit

 276. Pingback: fullersears.com

Have your say