Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ” ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

From the Blog

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ” ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βολίκα  στη δημοσιογράφο Μαρία Παπανικολάου και στην Ελληνική Εφημερίδα της Αμερικής “Εθνικός Κήρυξ”.

Γιώργος Βολίκας: Τον οδηγούν τα συναισθήματα να δημιουργεί για τα συναισθήματα.

 

Photo credit: Κris Tsiakiris

Μουσικοσυνθέτης, είναι ο άνθρωπος που συνθέτει μουσική για διάφορα μουσικά όργανα αλλά και για φωνές. Μόνο με την ερμηνεία της λέξης καταλαβαίνουμε ότι ο μουσικοσυνθέτης είναι ένας άνθρωπος… έμπνευσης, ένας άνθρωπος… έρμαιο των συναισθημάτων.

Ενας άνθρωπος σαν τον Γιώργο Βολίκα. Είναι -μόλις- 26 ετών και είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση μουσικοσυνθέτη που παρασύρεται από τα συναισθήματα που αφουγκράζεται μέσα του ή και δίπλα του. Είναι ένας άνθρωπος που τον οδηγούν τα συναισθήματα, που τον σπρώχνουν τα συναισθήματα, που τον βάζουν να λειτουργήσει σαν μουσικοσυνθέτης. Κι εκείνος ανταποδίδει στις εμπνεύσεις του, τα συναισθήματα, δημιουργώντας για τα συναισθήματα.

Ισως αν δεν είχε πηγή έμπνευσης τα συναισθήματα να ήταν ένας απλός μουσικοσυνθέτης από αυτούς που βλέπουμε γύρω μας να δημιουργούν συνθέσεις μουσικής κατά… παραγγελία, ή κατά περίπτωση, ή κατά συνθήκη, ή ακόμα -και το χειρότερο- κατ’ ανάγκη. Ευτυχώς η σύνθεση μουσικής είναι από τα ελάχιστα που μας έχουν μείνει που είναι πηγή έμπνευσης και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα μουσικοσυνθέτες, όπως ο κ. Βολίκας, που δημιουργούν ελέω έμπνευσης και όχι… όποτε να είναι. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτησή μας χρησιμοποίησε τρεις φορές την λέξη «συναισθήματα, δύο ως πηγή έμπνευσης και μία ως αποτέλεσμα.

Είναι, ξέρετε, από εκείνες τις περιπτώσεις δημιουργών που ακούς και απολαμβάνεις με κλειστά μάτια γιατί τα συναισθήματα δεν τα βλέπεις, τα… αισθάνεσαι…

Κι επειδή στα συναισθήματα τα λόγια είναι… περιττά ας «ακούσουμε» τον ίδιο τον δημιουργό κ. Γιώργο Βολίκα.

– Κύριε Βολίκα, είσθε μόλις 26 ετών και έχετε μπει πολύ δυναμικά στο χώρο της μουσικής. Είναι η αγάπη, το πάθος, το μεράκι, ή η έμπνευση να δημιουργήσετε πολλά στο χώρο;

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, είμαι ένας νέος μουσικοσυνθέτης και νομίζω πως κατά την ταπεινή μου άποψη, για να πετύχεις πρέπει να έχεις στόχο στη ζωή σου. Αυτό βέβαια ισχύει σε όλους τους κλάδους, αν είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις και πιστεύεις στο έργο σου, νομίζω πως σταδιακά θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οσον αφορά την έμπνευση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσεις να δημιουργήσεις. ‘Πιστεύω’ μου είναι πως ‘δεν επιλέγει ο δημιουργός την στιγμή της έμπνευσης αλλά η έμπνευση είναι αυτή που επιλέγει το πότε και πώς θα έρθει στο δημιουργό’».

– Ο τίτλος «Γένεσις» στον πρώτο σας προσωπικό δίσκο δεν μοιάζει τυχαίος. Μήπως πρόκειται για τη γέννηση ενός ελπιδοφόρου και πολλά υποσχόμενου μουσικοσυνθέτη; Επίσης μιλήστε μας λίγο για τη «Γένεσις».

«Ο χρόνος θα δείξει αν θα μπορέσω να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι σε αυτόν τον πλούτο μουσικής που έχουν δημιουργήσει οι Μεγάλοι Ελληνες Συνθέτες μας, μακάρι να με αξιώσει ο Θεός.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ‘Ελεύθερος Τύπος’ ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος με δέκα δικές μου συνθέσεις. Πρόκειται για συνθέσεις οι οποίες στηρίζονται στην μουσική. Δεν έχουν λόγια. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες μου τις συνθέσεις έχει το πιάνο. Μπορούν να ντύσουν κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις ή και ντοκιμαντέρ. Μοναδική μου επιθυμία είναι να δημιουργώ με τις μελωδίες μου εικόνες και συναισθήματα στο ακροατήριο».

– Σαν άνθρωπος της τέχνης έχετε κάποια πηγή έμπνευσης. Ποια είναι; Πότε καταλάβατε ότι έχετε ροπή προς την σύνθεση μουσικής;

«Να σας πω την αλήθεια ποτέ δε θα πω ‘τώρα θα γράψω μουσική’. Συνήθως οι συνθέσεις μου, που αρέσουν στον κόσμο, αλλά και σε εμένα προσωπικά, είναι συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια αξίζει να αναφέρω πως έχει τύχει να ασχοληθώ πάλι με μελωδίες μου που στο παρελθόν ήταν ημιτελείς, αλλά μετά από αρκετό καιρό ολοκληρώθηκαν αβίαστα. Συνήθως η πηγή έμπνευσής μου στηρίζεται στα συναισθήματα, είτε δικά μου, είτε διαφόρων ανθρώπων. Κάποια από αυτά τα συναισθήματα μπορούν να γίνουν η αφορμή, ώστε να δημιουργήσω μουσική.

Σε νεαρή ηλικία θυμάμαι που σκεφτόμουνα πόσο όμορφο είναι να δημιουργείς κάτι από το μηδέν. Καλή ώρα και εσείς δημιουργείτε από το μηδέν μία συνέντευξη, δεν είναι καθόλου εύκολο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί κατάλαβα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πως αυτό που με εκφράζει είναι το να γράφω μουσική».

– Οταν ένας μουσικοσυνθέτης δημιουργεί, τι εικόνες φέρνει στο μυαλό του και από τι εξαρτάται;

«Οσον αφορά τον εαυτό μου, οι εικόνες που φέρνω στο μυαλό μου ταυτίζονται απόλυτα με τα συναισθήματα, που θέλω να αποτυπώσω στις δημιουργίες μου».

– Ασχολείστε με σύνθεση μουσικής για θέατρο, ραδιόφωνο. Σας ενδιαφέρει περισσότερο αυτό το είδος ή και να γράφετε τραγούδια;

«Οταν συνειδητοποίησα πως θέλω να ασχοληθώ πλέον επαγγελματικά με την σύνθεση, μπορώ να πω ότι πειραματίστηκα με διάφορα είδη μουσικής προκειμένου να βρω την ταυτότητά μου. Είμαι σίγουρος πως με εξέλιξαν σε σημαντικό βαθμό. Θεωρώ όμως πως το είδος μουσικής στο οποίο έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία και θέλω να ασχοληθώ, είναι αυτό που βασίζεται αποκλειστικά στην δύναμη της μελωδίας. Η αδυναμία μου αυτή δικαιολογείται γιατί θα ήθελα στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν συνθέσεις μου στον κινηματογράφο, αλλά και να συνεχίσω να γράφω μουσική για θέατρο».

– Εχουν ερμηνεύσει τραγούδια σας γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες όπως Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Δάντης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Ευσταθία, Γεράσιμος Ανδρεάτος. Πως ήταν η συνεργασία μαζί τους; Και με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

«Είμαι πολύ τυχερός γιατί στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα είχα την ευκαιρία να με εμπιστευτούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και να ερμηνεύσουν ο καθένας τους από ένα τραγούδι μου. Μου έδωσαν τη δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί τους κατά τη διαδικασία της ηχογράφησης και με τις συμβουλές τους να με κάνουν να πιστέψω στον εαυτό μου, να πατήσω στα πόδια μου και να ανοίξω σταδιακά τα φτερά μου, ώστε να χαράξω τον δικό μου δρόμο όσον αφορά τον τομέα της σύνθεσης.

Τους ευχαριστώ πραγματικά πολύ. Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους στιχουργούς Θανάση Βούτσινο και Θωμά Σίδερη για την πολύτιμη συμβολή τους.

Να διευκρινίσω πως τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν έχουν κυκλοφορήσει δισκογραφικά, υπάρχουν όμως στο διαδίκτυο για όποιον θελήσει να τα ακούσει.

Αξίζει να αναφέρω πως πάντοτε θα επιθυμώ να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως βεληνεκούς, προσπαθώντας να πετυχαίνουμε μαζί, το κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα».

       •Το οπισθόφυλλο και το εξώφυλλο από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βολίκα.

 

– Ως συνθέτης πόσο εύκολα είναι να προωθήσετε την δουλειά σας είτε εντός είτε εκτός συνόρων;

«Νομίζω πως στις ημέρες μας αλλά και στο παρελθόν, πάντοτε υπήρχαν δυσκολίες σε όλα τα επαγγέλματα. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι πως κανείς δεν θα σου χαριστεί, αντίθετα θα πρέπει εσύ να αποδείξεις αν, και τί αξίζεις. Θεωρώ πως πρέπει να χτυπάς πόρτες, κρατώντας την αξιοπρέπειά σου και έχοντας ως όπλο τη δουλειά σου. Κάποια στιγμή είμαι σίγουρος πως θα σου δοθεί η ευκαιρία, από εκεί και πέρα είναι στο δικό σου χέρι το πόσο και αν θα την εκμεταλλευτείς. Θαυμάζω τους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμα και στους δύσκολους αυτούς καιρούς πετυχαίνουν. Δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής έχω παρουσιάσει τη δουλειά μου σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως αυτήν που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτησάντων εν Αυστρία κ. Κωνσταντίνος Κάτσικας στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας, με επίσημη προσκεκλημένη την Πρέσβειρα της Αυστρίας κ. Mag. Andrea Ikic-Boehm».

– Ραδιόφωνα εκτός των συνόρων της Ελλάδας έχουν μεταδώσει συνθέσεις σας. Πως αισθανθήκατε γνωρίζοντας ότι μια δουλειά σας θα ακουστεί και εκτός συνόρων;

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω πως η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά σταδιακά αγκαλιάζεται. Πρόσφατα φιλοξενήθηκαν και μεταδόθηκαν οι συνθέσεις μου από τους Ελληνικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Νέας Υόρκης ‘Hellas fm 97.2’ και ‘Greek Pulse Radio Stuttgart’ στη Στουτγάρδη, αλλά και από τους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς ‘Ηellenic Tv’ στο Λονδίνο και ‘New Greek Tv’ στη Νέα Υόρκη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να με γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος μέσα από την μουσική μου».

• Στιγμιότυπα από την μετάδοση συνθέσεων του Γ.Βολίκα από τους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς του Λονδίνου «Hellenic Tv» και «New Greek Tv» στη Νέα Υόρκη.

 

– Εχετε ασχοληθεί και με μουσικοσυνθέσεις παραστάσεων. Ποια είναι αυτή που σας κέρδισε;

«Μέχρι σήμερα μου έχει δοθεί η ευκαιρία να συνθέσω μουσική για έξι θεατρικές παραστάσεις. Ολες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα αποκόμισα σημαντικές εμπειρίες για να μπορέσω να συνεχίσω. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω πως μου έχει δοθεί επίσης η ευκαιρία να γράψω την μουσική για την επίσημη διαφημιστική καμπάνια του Συλλόγου ‘Ο Καλός Σαμαρείτης-Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού’, αλλά και το τραγούδι (στίχοι: Μαρίνα Γεωργίου, ερμηνεία: Νάγια Δούκα) για το παιδικό βιβλίο ‘Σκουφοκοκκινίτσα’ της Μαρίνας Γιώτη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τους ευχαριστώ όλους θερμά».

– Ποιο είναι το μεγάλο όνειρό σας και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να έχω διάρκεια στο χώρο της σύνθεσης. Είμαι υπέρ των αργών, μικρών αλλά σταθερών βημάτων.

Μακάρι κάποια στιγμή να μπορέσω να παρουσιάσω ζωντανά την μουσική μου στην Ομογένεια της Αμερικής.

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι γύρω από την μουσική και το πιάνο. Βρίσκομαι σε μία δημιουργική περίοδο και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έχουμε μία όμορφη συζήτηση, όπως τη σημερινή, να είναι με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού μου δίσκου .

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ακούσει τη δουλειά μου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα μου giorgosvolikas.gr».

 • Ο Γ.Βολίκας με την Πρέσβειρα της Αυστρίας κ.Mag. Andrea Ikic-Boehm και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων     Φοιτησάντων εν Αυστρία κ. Κωνσταντίνο Κάτσικα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας.

Photo credit: Νότης Σταματέλος

 

– Εχετε σχέσεις με την Ομογένεια της Αμερικής. Τι θα συμβουλεύατε τους ομογενείς σχετικά με τα ελληνικά τραγούδια, ελληνικό θέατρο και γενικότερα με την ελληνική γλώσσα και γραφή;

«Η σχέση μου με την Ομογένεια της Αμερικής ξεκίνησε περίπου τους τελευταίους δύο μήνες με δική μου πρωτοβουλία, έχοντας ως μοναδική επιθυμία να γνωρίσουν οι ομογενείς την μουσική μου και μέσα από τις συμβουλές τους να μπορέσω να γίνω καλύτερος. Αυτό το αναφέρω γιατί αν μπόρεσα να το κάνω εγώ, τουλάχιστον σε ένα πρωταρχικό στάδιο, γιατί να μην το πετύχει και οποιοσδήποτε άλλος; Η επιμονή, η υπομονή, το θάρρος και η τόλμη είναι αυτά που θα σε οδηγήσουν πιθανόν στις σωστές επιλογές, χωρίς να αποκλίνεις ούτε μία στιγμή από το όραμά σου.

Αν και είμαι νέος τόσο ηλικιακά όσο και μουσικά για να συμβουλέψω κάποιον, αυτό που θα μπορούσα να προτείνω με όλη μου την καλή διάθεση είναι να συνεχίσει η Ομογένεια να στηρίζει τις προσπάθειές μας σε οποιονδήποτε κλάδο, όπως κάνει μέχρι σήμερα και με το παραπάνω. Η Ελλάδα μας είναι μία χώρα με τεράστια ιστορία και πλούτο και οφείλουμε να την προστατέψουμε, να την προβάλουμε να την εξελίξουμε και να είμαστε όλοι μας περήφανοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία».

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Γ. Βολίκα.

Πηγή:Εθνικός Κήρυξ (Σάββατο 3 Μαρτίου 2018)

 

 

96 comments

 1. reililt - June 13, 2021 9:18 pm

  cose clomid

  Reply
 2. Marty - June 14, 2021 9:59 am

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently
  quickly.

  Reply
 3. reililt - June 15, 2021 12:46 am

  buy prednisone

  Reply
 4. Pam - June 15, 2021 4:22 am

  Article writing is also a excitement, if you be acquainted with then you can write
  otherwise it is difficult to write.

  Reply
 5. www.jjsapido.com - June 16, 2021 9:28 am

  Hello very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing ..
  I will bookmark your site and take the feeds also?
  I’m satisfied to search out a lot of useful info right here within the publish, we need work
  out extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

  Feel free to surf to my blog post :: http://www.jjsapido.com

  Reply
 6. wukong333 company - June 17, 2021 5:50 am

  certainly like your website however you need to check the spelling on quite a few of
  your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very
  bothersome to inform the truth however I’ll surely come again again.

  Review my webpage … wukong333 company

  Reply
 7. download joker3999 - June 17, 2021 8:39 am

  My relatives all the time say that I am killing my time here at net,
  except I know I am getting familiarity all the time by reading thes
  pleasant articles or reviews.

  Feel free to visit my web-site: download joker3999

  Reply
 8. Sharon - June 18, 2021 4:32 pm

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please shoot me an email if interested.
  Cheers!

  Reply
 9. mega888-app.com - June 18, 2021 4:53 pm

  It’s going to be finish of mine day, however before
  ending I am reading this fantastic paragraph to improve my experience.

  Also visit my webpage … download slot game mega888
  (mega888-app.com)

  Reply
 10. Download joker338 apk - June 18, 2021 5:10 pm

  Saya akan segera rebut rss feed Anda karena saya
  tidak bisa untuk menemukan layanan e-mail langganan link atau newsletter Anda.
  Apakah Anda punya? Mohon izinkan saya mengenali sehingga saya boleh berlangganan. Terima kasih.

  Feel free to visit my blog post – Download joker338 apk

  Reply
 11. mega888sg.com - June 18, 2021 6:42 pm

  Thanks for the auspicious writeup. It in fact was a enjoyment account it.
  Glance advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how could we be in contact?

  My web page :: greatwall99 free download (mega888sg.com)

  Reply
 12. شدات ببجي - June 18, 2021 10:32 pm

  Excellent items from you, man. I have remember your stuff previous to and you’re simply extremely
  fantastic. I really like what you have obtained right here,
  really like what you’re saying and the way in which you say it.
  You’re making it enjoyable and you continue to care for to
  stay it wise. I cant wait to read far more from you.
  That is really a wonderful site. http://bioimagingcore.be/q2a/index.php?qa=user&qa_1=boatcloud29

  Reply
 13. pubg mobile lite india - June 18, 2021 10:33 pm

  If you are going for finest contents like me, only visit this website daily because it provides
  quality contents, thanks https://anotepad.com/notes/a74kxa5t

  Reply
 14. public - June 18, 2021 10:34 pm

  Thanks very nice blog! https://list.ly/klemmensenmontoya132

  Reply
 15. PUBG Continental S4 Americas pubg - June 18, 2021 10:34 pm

  If some one wants to be updated with newest technologies
  then he must be pay a quick visit this site and be up to date everyday. http://www.synthedit.com/qa/index.php?qa=user&qa_1=peanutsampan53

  Reply
 16. PUBG’s new creative director wants to put the focus back on survival - June 18, 2021 10:34 pm

  Howdy! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks
  weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find
  a theme or plugin that might be able to resolve this
  problem. If you have any recommendations, please share.
  Many thanks! http://whitehatcommunity.com/member.php?action=profile&uid=18099

  Reply
 17. pubg lite for pc - June 18, 2021 10:36 pm

  Hurrah, that’s what I was seeking for, what a data! existing here at this web site, thanks admin of this site. https://www.bonanza.com/users/49316322/profile

  Reply
 18. www.fotosombra.com.br - June 18, 2021 11:18 pm

  I have read so many articles or reviews regarding the blogger
  lovers but this piece of writing is truly a good paragraph, keep it
  up.

  Also visit my blog post … http://www.fotosombra.com.br

  Reply
 19. https://mpc-install.com/ - June 19, 2021 4:38 am

  Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, awesome blog!

  Also visit my webpage; https://mpc-install.com/

  Reply
 20. http://usedtiresbrowardcounty.com - June 19, 2021 5:12 am

  I’m curious to find out what blog platform you happen to be working with?
  I’m experiencing some small security problems with my
  latest blog and I would like to find something more risk-free.
  Do you have any recommendations?

  My homepage – http://usedtiresbrowardcounty.com

  Reply
 21. astravo.net.ru - June 19, 2021 5:14 am

  Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  tell you I truly enjoy reading your posts. Can you suggest any
  other blogs/websites/forums that go over the same topics?

  Thanks for your time!

  Here is my blog post … astravo.net.ru

  Reply
 22. Pingback: 9 Questions On Pubg Mobile | «Торговый дом «УралСпецСтальЭкспорт»

 23. www.consulenzaleonardo.com - June 19, 2021 6:23 am

  Great job once again! Thanks a lot:)

  Here is my webpage … http://www.consulenzaleonardo.com

  Reply
 24. lovegamematch.com - June 19, 2021 6:37 am

  I’m not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?

  I’ll check back later and see if the problem still
  exists.

  Also visit my blog post :: lovegamematch.com

  Reply
 25. www.1stanapa.ru - June 19, 2021 9:18 am

  great submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of
  this sector do not realize this. You should proceed your writing.
  I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

  My web page :: http://www.1stanapa.ru

  Reply
 26. www.aniene.net - June 19, 2021 9:49 am

  Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring…
  I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track!
  come on!

  Stop by my webpage; http://www.aniene.net

  Reply
 27. http://continent.anapa.org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EdmonsonRosalina - June 19, 2021 12:11 pm

  I am genuinely glad to glance at this blog posts which includes plenty of
  helpful information, thanks for providing these kinds of statistics.

  Feel free to surf to my homepage http://continent.anapa.org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=EdmonsonRosalina

  Reply
 28. https://mpc-install.com - June 19, 2021 12:33 pm

  Good day I am so glad I found your blog page,
  I really found you by accident, while I was researching on Google
  for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for
  a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don?t have time
  to read it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
  Please do keep up the fantastic b.

  my site https://mpc-install.com

  Reply
 29. 163.30.42.16 - June 19, 2021 1:52 pm

  I’ve learn a few just right stuff here. Definitely
  value bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make this kind of magnificent informative website.

  My web site 163.30.42.16

  Reply
 30. mpc-install.com - June 19, 2021 3:30 pm

  Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s web site link on your page at appropriate place
  and other person will also do similar for you.

  My web-site; mpc-install.com

  Reply
 31. situs judi online - June 19, 2021 4:53 pm

  Tһanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
  you could be a geat ɑuthor.I wiⅼl be shre to bookmark your blog and
  will come back from noow on. I ᴡant to encourage you continue your great posts, have a niсе day!

  Reply
 32. mpc-install.com - June 19, 2021 5:04 pm

  Great blog here! Also your website loads up fast! What
  web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?

  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  My web site … mpc-install.com

  Reply
 33. http://frun-test.sakura.ne.jp/userinfo.php?uid=120099 - June 19, 2021 5:22 pm

  Perfectly pent content material, Really enjoyed looking at.

  my web-site :: http://frun-test.sakura.ne.jp/userinfo.php?uid=120099

  Reply
 34. mpc-install.com - June 19, 2021 11:02 pm

  I just like the valuable information you supply in your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at again right here frequently.
  I’m slightly certain I will be told many new stuff proper here!

  Good luck for the following!

  Check out my homepage … mpc-install.com

  Reply
 35. mpc-install.com - June 19, 2021 11:08 pm

  I have to express my passion for your generosity supporting persons that actually need guidance on the situation. Your personal commitment to getting the message across was amazingly helpful
  and has continually allowed those much like me to attain their targets.
  Your new invaluable information implies a lot a person like me and even further to my fellow workers.
  Regards; from each one of us.

  My site mpc-install.com

  Reply
 36. https://www.qijiang520.com/thread-105045-1-1.html - June 19, 2021 11:18 pm

  I like this site very much, Its a very nice place to read and find information.

  My homepage: https://www.qijiang520.com/thread-105045-1-1.html

  Reply
 37. http://frun-test.sakura.ne.jp/userinfo.php?uid=122786 - June 20, 2021 12:23 am

  If you would like to improve your knowledge simply keep visiting
  this web site and be updated with the hottest gossip posted here.

  Feel free to visit my webpage :: http://frun-test.sakura.ne.jp/userinfo.php?uid=122786

  Reply
 38. http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HedditchLoretta - June 20, 2021 12:57 am

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful,
  as well as the content!

  Take a look at my web blog: http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HedditchLoretta

  Reply
 39. http://frun-test.sakura.ne.jp - June 20, 2021 1:24 am

  Quality posts is the key to interest the viewers to go to see the site, that’s what this
  web site is providing.

  My webpage; http://frun-test.sakura.ne.jp

  Reply
 40. https://mpc-install.com - June 20, 2021 2:21 am

  This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  fantastic post. Also, I have shared your web site
  in my social networks!

  my site :: https://mpc-install.com

  Reply
 41. Maximo - June 20, 2021 5:01 am

  Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since i have book marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue
  to guide other people.

  Reply
 42. http://shihan.com.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=CollieDonette - June 20, 2021 5:31 am

  Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if
  you get a lot of spam remarks? If so how
  do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very
  much appreciated.

  My blog http://shihan.com.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=CollieDonette

  Reply
 43. lubertsi.net - June 20, 2021 6:40 am

  Hello.This article was really interesting, especially because I was looking for thoughts on this
  subject last Monday.

  my website … lubertsi.net

  Reply
 44. Rob - June 20, 2021 7:05 am

  I really love your website.. Great colors & theme.
  Did you develop this site yourself? Please reply back as I?m looking to create my own site and would like to learn where
  you got this from or exactly what the theme is named.

  Many thanks!

  Here is my blog post Rob

  Reply
 45. mpc-install.com - June 20, 2021 7:44 am

  Thanks, I’ve just been searching for info about
  this subject for ages and yours is the best I have came upon till now.
  However, what in regards to the bottom line?
  Are you certain in regards to the source?

  Here is my website … mpc-install.com

  Reply
 46. kebe.top - June 20, 2021 8:33 am

  Great blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog
  soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a
  free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out
  there that I’m completely confused .. Any ideas?
  Appreciate it!

  My homepage; kebe.top

  Reply
 47. pansionat.com.ru - June 20, 2021 8:39 am

  Hello very cool blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take
  the feeds additionally? I am happy to seek out numerous useful info here in the
  put up, we want work out extra strategies on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

  Feel free to visit my site: pansionat.com.ru

  Reply
 48. https://mpc-install.com - June 20, 2021 8:47 am

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create
  my own blog and would like to find out where u got this from.

  thank you

  my website – https://mpc-install.com

  Reply
 49. craksracing.com - June 20, 2021 9:54 am

  I dugg some of you post as I thought they were very helpful extremely helpful.

  Here is my page … craksracing.com

  Reply
 50. mpc-install.com - June 20, 2021 10:53 am

  Ahaa, its nice discussion on the topic of this article here at this
  website, I have read all that, so now me also commenting
  here.

  Also visit my webpage – mpc-install.com

  Reply
 51. kebe.top - June 20, 2021 10:58 am

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for hemp oil

  my blog: kebe.top

  Reply
 52. clubriders.men - June 20, 2021 11:53 am

  It’s actually very complex in this full of activity
  life to listen news on TV, thus I simply use internet for that purpose, and get
  the most recent news.

  Here is my page – clubriders.men

  Reply
 53. https://lovegamematch.com/ - June 20, 2021 12:42 pm

  Thanks very nice blog!

  Here is my page https://lovegamematch.com/

  Reply
 54. www.lubertsi.net - June 20, 2021 3:22 pm

  This is my first time go to see at here and i am in fact impressed to read everthing at one
  place.

  my webpage … http://www.lubertsi.net

  Reply
 55. fles.hlc.edu.tw - June 20, 2021 3:34 pm

  I am delighted that I discovered this weblog, exactly the right information that I was searching for!

  Feel free to visit my site … fles.hlc.edu.tw

  Reply
 56. www.fotosombra.com.br - June 20, 2021 6:22 pm

  Hello, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, might check this?
  IE still is the marketplace chief and a huge component to folks will leave
  out your excellent writing because of this problem.

  Have a look at my website; http://www.fotosombra.com.br

  Reply
 57. mpc-install.com - June 20, 2021 6:52 pm

  Admiring the time and energy you put into your site and detailed information you
  provide. It’s nice to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same out of date rehashed material.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google
  account.

  my site :: mpc-install.com

  Reply
 58. cyberangels.pl - June 20, 2021 8:35 pm

  Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

  Feel free to visit my website – cyberangels.pl

  Reply
 59. bbs.yunweishidai.com - June 20, 2021 8:58 pm

  I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  kudos

  my website … bbs.yunweishidai.com

  Reply
 60. www.lubertsi.net - June 20, 2021 9:07 pm

  I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Have a look at my web page: http://www.lubertsi.net

  Reply
 61. clubriders.men - June 20, 2021 10:11 pm

  I seriously love your site.. Great colors & theme.
  Did you make this website yourself? Please reply back as I?m looking to create my very own site and would love to find out where you got this from or what the theme is
  called. Appreciate it!

  Feel free to surf to my homepage :: clubriders.men

  Reply
 62. frun-test.sakura.ne.jp - June 20, 2021 10:48 pm

  This paragraph will help the internet visitors for setting up new weblog or even a weblog from start
  to end.

  Feel free to visit my blog post: frun-test.sakura.ne.jp

  Reply
 63. kebe.top - June 20, 2021 11:34 pm

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it
  helped me out much. I hope to give something back and aid others like
  you helped me.

  Also visit my page kebe.top

  Reply
 64. frun-test.sakura.ne.jp - June 21, 2021 12:33 am

  Real great visual appeal on this website, I’d
  rate it 10.

  my homepage – frun-test.sakura.ne.jp

  Reply
 65. http://anapa-alrosa.com.ru/ - June 21, 2021 1:12 am

  For latest information you have to pay a quick visit the web and on world-wide-web I found this web site as a
  finest site for hottest updates.

  my blog: http://anapa-alrosa.com.ru/

  Reply
 66. https://kebe.top/viewtopic.php?id=1942214 - June 21, 2021 2:15 am

  I’m really impressed with your writing talents as neatly as with the layout for your weblog.
  Is that this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way stay up the nice high quality writing, it’s rare
  to peer a great blog like this one today..

  Review my page https://kebe.top/viewtopic.php?id=1942214

  Reply
 67. bbs.yunweishidai.com - June 21, 2021 3:50 am

  I visited several blogs but the audio feature for audio songs present
  at this web page is truly fabulous.

  Stop by my page: bbs.yunweishidai.com

  Reply
 68. http://anapa-alrosa.com.ru/ - June 21, 2021 12:09 pm

  We’re a gaggle of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your web site offered us with helpful information to work on. You have done a formidable activity and
  our whole group will probably be grateful to you.

  Also visit my site – http://anapa-alrosa.com.ru/

  Reply
 69. www.lubertsi.net - June 21, 2021 2:22 pm

  Very informative and superb anatomical structure of content, now that’s user pleasant (:.

  my web-site http://www.lubertsi.net

  Reply
 70. http://frun-test.sakura.ne.jp/userinfo.php?uid=120175 - June 21, 2021 3:35 pm

  Loving the info on this website, you have done outstanding job on the blog posts.

  my website – http://frun-test.sakura.ne.jp/userinfo.php?uid=120175

  Reply
 71. Mohammed - June 21, 2021 5:06 pm

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find
  It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others
  like you aided me.

  Feel free to visit my webpage Mohammed

  Reply
 72. 1stanapa.ru - June 21, 2021 5:07 pm

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it
  helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Here is my web site 1stanapa.ru

  Reply
 73. Regina - June 22, 2021 12:39 am

  The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if
  it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she
  has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with
  someone!

  Reply
 74. bookmarkingtraffic.win - June 22, 2021 12:45 am

  Hey, I thiknk yoᥙr website might bee having browser compatibility
  issues. Wһen I ⅼook at your Ƅlog in Ie, іt looks fine but whn opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  Ι just wanteԀ too give youu a quick heads up! Other then that, ɑwesoe blog!

  Reply
 75. kebe.top - June 22, 2021 2:20 am

  Awesome info over again. Thumbs up;)

  my web blog; kebe.top

  Reply
 76. Tri-Bol Testo - June 22, 2021 3:42 am

  Just wanna admit that this is very useful, Thanks for taking your time to write this.

  Also visit my website: Tri-Bol Testo

  Reply
 77. Dream Lift Serum Price - June 22, 2021 6:13 am

  I used to be able to find good information from your
  blog posts.

  Feel free to visit my webpage – Dream Lift Serum Price

  Reply
 78. Metabo Fix - June 22, 2021 8:48 am

  You could certainly see your skills in the work you write.
  The arena hopes for more passionate writers such
  as you who are not afraid to mention how they believe.
  Always follow your heart.

  Take a look at my webpage – Metabo Fix

  Reply
 79. https://biohazard84.de/index.php?action=profile;u=57363 - June 22, 2021 8:57 am

  Howdy, I believe your site might be having browser compatibility
  issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has
  some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, great site!

  Also visit my site https://biohazard84.de/index.php?action=profile;u=57363

  Reply
 80. Quad Air Drone Review - June 22, 2021 9:23 am

  We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive activity and our whole group will probably
  be thankful to you.

  Feel free to surf to my web-site … Quad Air Drone Review

  Reply
 81. Monster FX7 Pills - June 22, 2021 12:48 pm

  I am impressed with this internet site, very I am a big fan.

  Feel free to visit my page … Monster FX7 Pills

  Reply
 82. www.craksracing.com - June 22, 2021 1:19 pm

  Merely to follow up on the update of this subject on your web-site and would really want to let
  you know just how much I prized the time you took
  to write this handy post. Within the post, you really spoke regarding
  how to really handle this matter with all comfort.
  It would be my personal pleasure to get some more
  ideas from your web page and come up to offer other individuals what
  I have learned from you. Thank you for your usual fantastic effort.

  My web page … ACV Advanced Gummies Review (http://www.craksracing.com)

  Reply
 83. Leonard - June 22, 2021 4:07 pm

  Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came
  to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be
  tweeting this to my followers! Exceptional blog and amazing
  design.

  Here is my web blog: Leonard

  Reply
 84. EZ Shred Keto Review - June 23, 2021 12:07 am

  I have been exploring for a bit for any high quality articles
  or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I
  ultimately stumbled upon this website. Studying this info
  So i am satisfied to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly
  what I needed. I so much unquestionably will make certain to do not omit this site and provides it a
  glance on a constant basis.

  My blog post :: EZ Shred Keto Review

  Reply
 85. Joanne - June 23, 2021 3:29 am

  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.

  Do you know any solutions to help stop content from being stolen?
  I’d genuinely appreciate it.

  Reply
 86. QuadAir Drone Pro - June 23, 2021 7:19 am

  I gotta bookmark this web site it seems very useful handy.

  Take a look at my site – QuadAir Drone Pro

  Reply
 87. www.qijiang520.com - June 23, 2021 3:54 pm

  Some times its a pain in the ass to read what website owners wrote but this web site is real user
  friendly!

  My blog post http://www.qijiang520.com

  Reply
 88. Zelda - June 24, 2021 7:29 am

  Its like you read my thoughts! You appear to grasp a lot about this, such as you wrote the guide in it or something.
  I feel that you could do with a few p.c. to
  drive the message home a bit, but other than that, that is
  great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  Also visit my site Zelda

  Reply
 89. Maple - June 24, 2021 8:06 am

  With havin so much content and articles do you ever run into
  any problems of plagorism or copyright infringement?

  My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping
  it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions
  to help protect against content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

  Here is my web page; Maple

  Reply
 90. Kodo Detox Patch - June 24, 2021 2:12 pm

  I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally
  I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that
  do not rank this type of informative web sites in top of the list.
  Generally the top websites are full of garbage.

  Take a look at my site … Kodo Detox Patch

  Reply
 91. forum.cidn.pl - June 24, 2021 2:27 pm

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog.
  I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming
  as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my
  own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly.
  Your write up is a good example of it.

  Feel free to visit my site … forum.cidn.pl

  Reply
 92. MetaboFix - June 24, 2021 8:35 pm

  Enjoyed reading through this, very good stuff, thank
  you.

  Here is my web site MetaboFix

  Reply
 93. Kodo Detox Patches - June 24, 2021 10:05 pm

  Really informative and superb structure of written content, now that’s
  user pleasant (:.

  Review my web-site Kodo Detox Patches

  Reply
 94. www.meteoritegarden.com - June 25, 2021 3:18 am

  After I originally commented I appear to have clicked
  on the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the same
  comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service?
  Cheers!

  Also visit my web blog http://www.meteoritegarden.com

  Reply

Have your say