Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “THE MONTREAL GREEK TIMES”

From the Blog

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “THE MONTREAL GREEK TIMES”

Η συνέντευξη του μουσικοσυνθέτη Γ.Βολίκα στην Ελληνική Εφημερίδα του Μόντρεαλ “The Montreal Greek Times” και στη Χριστίνα Φάντη.

 

Γιώργος Βολίκας: «Επιθυμία  μου είναι η δημιουργία εικόνων στο ακροατήριο»

 Της Χριστίνας Φάντη:

Τον Γιώργο Βολίκα είχα την χαρά να τον φιλοξενήσω πριν από λίγο καιρό στη ραδιοφωνική μου εκπομπή «Η Ώρα της Χριστίνας» στο Radio Centre-Ville 102.3 fm, όπου μας παρουσίασε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά. Συγκεκριμένα ήταν Μ.Τετάρτη, όταν θεώρησα ιδανική την συγκυρία να ακούσουμε αποκλειστικά συνθέσεις, οι οποίες μπορούν να  μας ταξιδέψουν μόνο με τη δύναμη της μελωδίας.

Ο Γιώργος είναι ένας νέος μουσικοσυνθέτης, που αν τον γνωρίσεις λίγο καλύτερα, αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως ζει για την μουσική και συγκεκριμένα για να δημιουργεί μουσική.

Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, θα  μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας ένα μέρος από την τότε όμορφη συζήτησή μας, αλλά και να μάθουμε τι άλλο ετοιμάζει αυτόν τον καιρό.

Γιώργο, εύχομαι να είναι καλοτάξιδος ο πρώτος σου δίσκος με τίτλο «Γένεσις». Θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτήν σου την προσπάθεια;

Σε ευχαριστώ πολύ Χριστίνα για τα καλά σου λόγια. Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και περιλαμβάνει δέκα δικές μου συνθέσεις. Πρόκειται για συνθέσεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μελωδία και το πιάνο. Επιθυμία μου είναι η δημιουργία εικόνων στο ακροατήριο και εύχομαι με τον καιρό να με γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα πάντα μέσα από τη δουλειά μου.

 Σε συνέντευξή σου στη δημοσιογράφο Μαρία Παπανικολάου και στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» στην Αμερική, ανέφερες χαρακτηριστικά πως «Η έμπνευση επιλέγει πως και πότε θα έρθει στο δημιουργό». Μίλησέ μας για την παραπάνω άποψή σου.

Όσες φορές έχω σκεφτεί πως «τώρα θα γράψω μουσική», συνήθως δεν έχω καταφέρει να δημιουργήσω κάτι, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι συνθέσεις μου που αρέσουν τόσο στον κόσμο, όσο και σε εμένα προσωπικά, είναι συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί αβίαστα. Κατά την άποψή μου ο Θεός σου στέλνει έτοιμη την έμπνευση και ο δημιουργός απλά την μεταφέρει στο μουσικό του όργανο (στην προκειμένη περίπτωση στο πιάνο).

Πώς αισθάνεσαι που η μουσική σου εκτός από την Ελλάδα φιλοξενείται και στο εξωτερικό;

Μόνο χαρά μπορώ να αισθάνομαι για την ευκαιρία που μου δίνεται να μεταδίδεται σταδιακά η μουσική μου στο εξωτερικό  από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης (New Greek Tv), του Λονδίνου (Hellenic Tv London), της Στουτγάρδης (Greek Pulse Radio Stuttgart) και φυσικά του Μόντρεαλ  με τη βοήθεια της εκπομπής σου.

Ευχαριστώ πολύ την Ομογένεια για την στήριξη.

 Η ομότιτλη σύνθεση του δίσκου σου έχει πλαισιώσει μέρος από την τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη». Ποια είναι η εμπειρία σου από την παραπάνω συνεργασία;

Η κάθε συνεργασία θεωρώ πως σε εξελίσσει σε σημαντικό βαθμό και σίγουρα μαθαίνεις από αυτήν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την συγκεκριμένη εκπομπή, η οποία προβάλλεται από την ΕΡΤ 1, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ,  για το βήμα που μου έδωσε να ακουστεί η μουσική μου.

 Θα ήθελες κάποια στιγμή να συνθέσεις μουσική για κινηματογράφο;

Θα ήταν ευχής έργον να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον η μουσική μου στον κινηματογράφο. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω πως μου έχει δοθεί απλόχερα η δυνατότητα να συνθέσω μουσική για έξι θεατρικές παραστάσεις, για ραδιοφωνική εκπομπή, για το παιδικό βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη με τίτλο «Σκουφοκοκκινίτσα» και για την Επίσημη Διαφημιστική Καμπάνια του Συλλόγου «Ο καλός Σαμαρείτης – Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού». Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την συγγραφέα Πένυ Παπαδάκη,   για το βήμα που μου έδωσε να πλαισιώσουν οι συνθέσεις μου την παρουσίαση του βιβλίου της, με τίτλο «Αντίπαλοι στην Αγάπη», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

 Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την μουσική;

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ερώτηση. Θα μου επιτρέψεις να μην επικεντρωθώ μόνο στην μουσική, αλλά γενικά στις τέχνες. Γνωρίζω πως οι γονείς αγωνιούν για το ποιο θα είναι το μέλλον των παιδιών τους. Κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι να αντικρύσουν στα μάτια των γονιών τους την εμπιστοσύνη.

Πριν από καιρό συνάντησα μία κυρία, της οποίας τα παιδιά (ηλικίας οχτώ και δέκα χρόνων) ζωγραφίζουν. Μου είπε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή τα παιδιά μου θα γίνουν ζωγράφοι; Ποιο θα είναι το μέλλον τους;». Ένιωσα την ανάγκη να της απαντήσω πως πρέπει να είναι υπερήφανη για τα παιδιά της που γνωρίζουν από τόση μικρή ηλικία με τι θέλουν να ασχοληθούν και φυσικά που έχουν την κλίση για να επικεντρωθούν  στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Με όλη μου την καλή διάθεση θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή προς του γονείς που δικαίως επιδιώκουν το καλύτερο για τα παιδιά τους:

«ΠΙΣΤΕΨΤΕ στα παιδιά σας, ΣΤΗΡΙΞΤΕ τα παιδιά σας (κυρίως ψυχολογικά)  και πάνω από όλα να είστε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τα παιδιά σας.»

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να πετύχουν στη ζωή τους, γιατί θα διαλέξουν έναν δρόμο που αγαπάνε να ακολουθήσουν και όχι επειδή πρέπει. Αυτό ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα. Αν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και το θες πραγματικά, τότε θα προσπαθήσεις με όλη σου τη δύναμη να πετύχεις.

Ακολουθώντας το όραμά σου ενδέχεται οι αποτυχίες να είναι πολλές … Στο τέλος όμως οι επιτυχίες θα είναι περισσότερες !

 Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου δέκα χρόνια μετά;

Εύχομαι να μπορέσω να έχω διάρκεια στον χώρο της σύνθεσης με αργά και σταθερά βήματα.

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά επίσης να μπορέσω κάποια στιγμή στο μέλλον να παρουσιάσω ζωντανά την μουσική μου στην Ομογένεια του Καναδά.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Άγγελου και Λητούς Κατακουζηνού» μία όμορφη συζήτηση μεταξύ του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή και του Προέδρου και Ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Πέτρου Καψάσκη, με θέμα: «Η Ελληνική Μουσική Ταυτότητα».

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Βίκυ Τσιανίκα και εγώ είχα τη χαρά να παρουσιάσω ζωντανά στο πιάνο μερικές από τις συνθέσεις μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πέτρο Καψάσκη για την πρόσκληση.

Όσον αφορά τα μελλοντικά μου σχέδια στις 8 Ιουλίου 2018, θα παρουσιάσω ζωντανά στο πιάνο ένα μέρος από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά στο Aegean Arts International Festival Crete στην Επισκοπή Πεδιάδος, όπου διοργανώνεται από την κ. Julie Davies Kapsetaki. Τη συγκεκριμένη βραδιά θα προβληθούν επίσης τα ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου και «Το μουσικό ταξίδι  του Κωνσταντίνου Δημηνάκη», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αντώνη Τολάκη.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 4-12 Ιουλίου, η δε είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα ήτανε χαρά μας  να παρευρεθείτε.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω, πως όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μαθαίνει νέα μου από την επίσημη ιστοσελίδα μου: giorgosvolikas.gr

Χριστίνα, σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη φιλοξενία.

 Εγώ σε ευχαριστώ Γιώργο για την όμορφη συζήτηση που είχαμε σήμερα. Σου εύχομαι πραγματικά κάθε καλό στη ζωή σου. Είμαι σίγουρη πως  το μέλλον σου ανήκει γιατί η  μουσική σου συνοδεύεται από το ήθος και την ευγένειά σου. Καλή επιτυχία να έχεις !

 *Η εκπομπή μεταδόθηκε στον Καναδά την Μ.Τετάρτη στις 20:00 και στην Ελλάδα την Μ.Πέμπτη στις 03:00.

 

2 comments

  1. reililt - June 13, 2021 10:50 pm

    buy disulfiram

    Reply
  2. reililt - June 15, 2021 1:58 am

    extra super levitra

    Reply

Have your say