Ο ΔΙΣΚΟΣ «ΓΕΝΕΣΙΣ» ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΗΧΩ»

From the Blog

Ο ΔΙΣΚΟΣ «ΓΕΝΕΣΙΣ» ΤΟΥ Γ.ΒΟΛΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΗΧΩ»

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βολίκα με τίτλο “Γένεσις” κυκλοφορεί στην Κωνσταντινούπολη με το Πρωτοχρονιάτικο τεύχος της εφημερίδας “Ηχώ”. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Γιώργος Βολίκας:Κρατώντας την αξιοπρέπειά σου και κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα, το “χειροκρότημα” ενδέχεται να έρθει αργά … αλλά όταν έρθει θα έχει διάρκεια !

Η ΗΧΩ υποδέχεται την νέα χρονιά και καλλιτεχνικά, φιλοξενώντας τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Βολίκα. Να σας συστήσω τον νεαρό αλλά βιρτουόζο καλλιτέχνη που κατάφερε να “μεταλάβει” μουσικά τις γειτονιές του Βοσπόρου.

Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Γένεσις» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και περιλαμβάνει δέκα δικές του συνθέσεις.

Η μουσική του έχει μεταδοθεί από Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Νέας Υόρκης (NGTV), Βοστώνης (ΒΝΝ TV), Λονδίνου (Hellenic Tv London), Σύδνεϋ (2ΜΜ), Βιέννης (HarmoniaGr-RadioWien), Μόντρεαλ (Radio Centre-Ville), Τορόντο (Radio Melodia Toronto)  και Στουτγάρδης (Greek Pulse Radio Stuttgart).

Έχει συνθέσει μουσική για έξι θεατρικές παραστάσεις, για ραδιοφωνική εκπομπή, για παιδικό βιβλίο, για την Επίσημη Διαφημιστική Καμπάνια  του Συλλόγου «Ο Καλός  Σαμαρείτης-Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού» ενώ η σύνθεσή του «Γένεσις» έχει πλαισιώσει μέρος της τηλεοπτικής εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη» στην ΕΡΤ1 σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ.

Τέλος, ο Γ.Βολίκας έχει παρουσιάσει τις συνθέσεις του στο 5o Aegean Ats International Festival Κρήτης, στο Δημαρχείο Κηφισιάς, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στην Αίγλη Ζαππείου, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στο Ίδρυμα  Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ενώ μουσικές συνθέσεις του φιλοξενούνται από τον δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ.

Θεωρείς πως η ορχηστρική μουσική απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, θεωρώ πως γενικά οι τέχνες δεν επιδέχονται διακρίσεις. Η μουσική που θα επιλέξει κάποιος να ακούσει, είναι καθαρά θέμα αισθητικής και έκφρασης.  Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα και έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους ανθρώπους. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ αφεθείς σε αυτήν

Πιστεύεις πως στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τους νέους καλλιτέχνες;

Το πιστεύω πραγματικά ! Πιστεύω επίσης, πως εμείς καθορίζουμε την τύχη μας με τη βοήθεια βέβαια και του Θεού. Πρέπει να χτυπάμε πόρτες  χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορεί να χτυπήσουμε δέκα πόρτες και οι εννέα να κλείσουν … η μία όμως σίγουρα θα ανοίξει ! Σε αυτήν την μία πόρτα, είναι πολύ πιθανόν, να βρίσκεται η ευκαιρία μας. Έχοντας ως όπλο τη δουλειά σου θα μπορέσεις να περπατήσεις με επιτυχία το μονοπάτι που έχεις επιλέξει ! Κρατώντας την αξιοπρέπειά σου και κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα, το «χειροκρότημα» ενδέχεται να έρθει αργά … αλλά όταν έρθει θα έχει διάρκεια !

Πόσο δύσκολο, ή εύκολο είναι ένας μουσικοσυνθέτης να δημιουργήσει ένα νέο ολοκληρωμένο δίσκο;

Είναι μία διαδικασία που εμπεριέχει πολλά διαφορετικά στάδια, προκειμένου να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το βασικότερο στάδιο είναι αυτό που πρέπει ο δημιουργός να επιλέξει, δηλαδή ποιες συνθέσεις του θα συμπεριλάβει στον δίσκο. Προσωπικά, πριν επιλέξω το υλικό του συγκεκριμένου δίσκου, για αρκετό καιρό παρουσίαζα ζωντανά τις συνθέσεις μου σε κοινό, το οποίο δεν με γνώριζε καθόλου, για να διαπιστώσω τι αντίκτυπο είχε στον ακροατή και έτσι έκανα την τελική επιλογή.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να δημιουργήσεις έναν δίσκο, είναι επίσης η ηχογράφηση και η ενορχήστρωσή του. Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου Αθανάσιο Βρυωνίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την ενορχήστρωση του δίσκου.

Επιπλέον, ένα από τα όνειρά μου είναι να χρησιμοποιηθεί η μουσική μου στον κινηματογράφο. Μέχρι στιγμής μου έχει δοθεί απλόχερα η ευκαιρία να συνθέσω μουσική για έξι θεατρικές παραστάσεις, για ραδιοφωνική εκπομπή και για παιδικό βιβλίο.

Δεν σας κρύβω πως βρίσκομαι σε μία δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Γράφω αρκετά συχνά μουσική και στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι να δημιουργήσω τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο, που ακόμα βέβαια είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.  Εύχομαι την επόμενη φορά που θα έχουμε μία τόσο όμορφη συζήτηση, όπως την σημερινή, να είναι με αφορμή την κυκλοφορία της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μαθαίνει νέα μου, μπορεί να ενημερώνεται από την επίσημη ιστοσελίδα μου giorgosvolikas.gr

Είναι στα σχέδιά σου να ζήσεις και να δουλέψεις μόνιμα στο εξωτερικό;

Καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερους Έλληνες να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες και όχι αδίκως, αφού δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον τόπο μας.  Θα ήταν ψέματα αν σας έλεγα, πως δεν θα με ενδιέφερε μία μελλοντική συνεργασία στο εξωτερικό. Θα ήθελα όμως η βάση μου να είναι η Ελλάδα. Εύχομαι να είμαι από τους τυχερούς που θα το καταφέρουν !

Πως οραματίζεσαι το μέλλον σου;

Επιθυμία μου είναι να έχω διάρκεια στον χώρο της μουσικής. Θέλω οι επιλογές μου να μην είναι βεβιασμένες, αλλά να προκύπτουν μετά από ώριμη σκέψη. Θα με ενδιέφερε πολύ να μπορέσω στο μέλλον να παρουσιάζω ζωντανά στο πιάνο την μουσική μου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ένας μουσικοσυνθέτης να έρχεται άμεσα σε επαφή με το κοινό και να λαμβάνει υπ’ όψη του, τόσο τις θετικές, αλλά κυρίως τις αρνητικές (καλοπροαίρετες) κρητικές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος !

Κλείνοντας την συνομιλία μου με τον Γιώργο, να δώσω και μία ακόμη είδηση. Η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί ήδη, εδώ στην Πόλη. Ποια τα συναισθήματά σου;

Είμαι πολύ χαρούμενος που «ταξιδεύει» η μουσική μου στην Κωνσταντινούπολη,  με τη βοήθεια της εφημερίδας «Ηχώ».  Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε! Ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος με τίτλο «Γένεσις», κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο και περιλαμβάνει δέκα δικές μου ορχηστρικές συνθέσεις. Πρόκειται για συνθέσεις οι οποίες αποτελούνται μόνο από μουσική και κατά τη γνώμη μου μπορούν να «ντύσουν» ένα ντοκιμαντέρ, μία κινηματογραφική ταινία, ή και μία θεατρική παράσταση. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το πιάνο και προσπαθώ μέσα από τη δύναμη της μελωδίας, να δημιουργώ συναισθήματα και εικόνες στο ακροατήριο.

          

437 comments

  1. Pingback: 2diagonal

Have your say