ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ” Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΛΙΚΑ

From the Blog

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ” Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΛΙΚΑ

Το Σάββατο 7/10 θα κυκλοφορήσει με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο πρώτος προσωπικός δίσκος του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βολίκα, με τίτλο “Γένεσις”, οποίος θα περιλαμβάνει δέκα δικές του ορχηστρικές συνθέσεις.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που έδωσε ο Γιώργος Βολίκας στη δημοσιογράφο Δέσποινα Σαββοπούλου:

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΛΙΚΑΣ: Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ “ΓΕΝΕΣΗ” ΤΟΥ

“Το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με το πιάνο”

Με δυναμικό τρόπο κάνει την είσοδό του στη δισκογραφία ο νέος, ελπιδοφόρος συνθέτης Γιώργος Βολίκας, ο οποίος δίνει μορφή στις εμπνεύσεις του με τον ήχο του πιάνου. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, αποκλειστικά με ορχηστρικές συνθέσεις, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα με τίτλο “Γένεσις”. Ένας τίτλος γεμάτος συμβολισμούς για τον 26χρονο συνθέτη, που βάζει γερές βάσεις στη μουσική του πορεία. 

“Ο συγκεκριμένος δίσκος θα περιλαμβάνει δέκα δικές μου ορχηστρικές συνθέσεις”, λέει ο Γιώργος Βολίκας  στον “Ε.Τ”. “Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα έργα θα έχει το πιάνο. Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως η ενορχήστρωση έχει πραγματοποιηθεί από τον Αθανάσιο Βρυωνίδη”.

 

 

 • Ο τίτλος του CD είναι “Γένεσις”. Μια και πρόκειται για το πρώτο σας CD θέλετε μήπως με αυτόν τον ωραίο τίτλο να πείτε ότι είναι και για σας μια γέννηση αυτή η έκδοση

Πραγματικά όταν συνέθεσα το έργο «Γένεσις», το οποίο είναι και από τα αγαπημένα μου, ήξερα ότι ο δίσκος θα έχει το συγκεκριμένο τίτλο. Θέλω να πιστεύω πως αυτός ο δίσκος θα είναι η αφετηρία, ώστε ο κόσμος να με γνωρίσει καλύτερα μέσα πάντα από την μουσική μου και τα συναισθήματά μου που εξωτερικεύονται μέσω αυτής.

 • Τι είναι για σας το πιάνο.  Ποια είναι η σχέση του ελληνικού κοινού με το πιάνο;

Για εμένα το πιάνο είναι το μέσον για να μπορέσω να δώσω μορφή στην μελωδία που έχω στο μυαλό μου. Πιο συγκεκριμένα, μία μελωδία που ενδέχεται να σκεφτώ και φυσικά έρχεται από το Θεό, το πιάνο μου δίνει τη δυνατότητα να την ακούσω, να την τελειοποιήσω ή ακόμα και να μην ασχοληθώ μαζί της.

Ποτέ δε θα προγραμματίσω  να γράψω μουσική. Για παράδειγμα, σε ανύποπτη στιγμή είναι δυνατόν να γεννηθεί μία μελωδία και να καθίσω στο πιάνο προκειμένου να συνειδητοποιήσω πως ακούγεται.

Νομίζω πως το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με το πιάνο. Κατά την άποψη μου το πιάνο μπορεί να σε ταξιδέψει είτε ως σολιστικό όργανο είτε και μέσα από μια ολόκληρη ορχήστρα.

 • Ποιοι είναι οι στόχοι σας στη μουσική; Θέλετε να γράφετε ορχηστρική μουσική αυστηρά ή να γράψετε και τραγούδια ή και να μελοποιήσετε ποίηση;

Στο παρελθόν έχω γράψει τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνευτεί από τραγουδιστές και τους ευχαριστώ πολύ. Έχοντας συζητήσει αρκετά με τον εαυτό μου, κατέληξα στο συμπέρασμα πως θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τον χώρο της ορχηστρικής μουσικής. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να γράψω στο μέλλον και κάποιο τραγούδι ή και ακόμα να προσπαθήσω να μελοποιήσω κάποιο ποίημα. Εύχομαι να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα !

 • Ο κύριος φορέας έμπνευσης και δημιουργίας σας ποιος είναι;

Συνήθως ο κύριος φορέας έμπνευσης και δημιουργίας είναι τα συναισθήματα, είτε δικά μου, είτε κάποιων φίλων μου. Για παράδειγμα, αρκετές φορές μου έχουν διηγηθεί μια ιστορία η οποία μου έχει προκαλέσει συναισθήματα λύπης ή χαράς. Αυτά τα συναισθήματα είναι ικανά να με οδηγήσουν στο να συνθέσω κάποια μελωδία.

 •  Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική. Πότε καταλάβατε ότι εκεί είναι ο δρόμος σας;

Η σχέση μου με την μουσική ξεκίνησε πραγματικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η αδερφή μου Μιλένα, η οποία είναι μεγαλύτερή μου, παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου. Εγώ είχα τη δυνατότητα να μεταφέρω στο πιάνο τα κομμάτια που η αδερφή μου μελετούσε χωρίς να γνωρίζω τότε νότες. Στην συνέχεια άρχισα να συνθέτω τις πρώτες μου απλές μελωδίες (αρχικά μπορεί να μην ήταν και ολοκληρωμένες) και σταδιακά συνειδητοποίησα πως θέλω να γίνω μουσικοσυνθέτης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με ώθησαν στο να ασχοληθώ με την σύνθεση, πρώτα από όλα την οικογένειά μου η οποία είναι αρωγός στην προσπάθειά μου. Φυσικά σημαντικό ρόλο έχουν και οι καθηγητές μου, οι οποίοι με τις συμβουλές τους με έκαναν να αγαπήσω πραγματικά την μουσική, με την ευρύτερη έννοια αρχικά  και στην συνέχεια την σύνθεση και το πιάνο.

 • Για ποιες θεατρικές παραστάσεις, εκπομπή και παιδικό βιβλίο έχετε γράψει μουσική;

Αν και στα πρώτα μου βήματα ως μουσικοσυνθέτης, είμαι από τους τυχερούς γιατί οι μουσικές μου έχουν επενδύσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις (σε σκηνοθεσία Γιώργου Ηλιόπουλου  και σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος). Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα ήταν να συνθέσω τραγούδι για παιδικό βιβλίο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το βιβλίο «Σκουφοκοκκινίτσα», της Μαρίνας Γιώτη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τους στίχους του τραγουδιού έχει γράψει η Μαρίνα Γεωργίου και το ερμήνευσε η Νάγια Δούκα. Τους ευχαριστώ πραγματικά πολύ !

Εξίσου σημαντικό για εμένα είναι ότι οι μουσικές μου έχουν ντύσει την Επίσημη Διαφημιστική Καμπάνια «Ο καλός Σαμαρείτης-Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού» αλλά και ραδιοφωνική εκπομπή.

 • Ο κινηματογράφος σας ενδιαφέρει;

Πραγματικά εύχομαι κάποια στιγμή να μπορέσω να συνθέσω μουσική για κινηματογράφο ή να χρησιμοποιηθεί κάποια σύνθεσή μου ως soundtrack.

 • Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδια σας;

Tα μελλοντικά μου σχέδια  είναι σίγουρα γύρω από την σύνθεση. Θα ήθελα κάποια στιγμή να μπορέσω να πραγματοποιήσω συναυλίες παρουσιάζοντας δικές μου συνθέσεις. Κατά καιρούς μου έχουν δοθεί ευκαιρίες και έχω παρουσιάσει μουσικές μου όπως στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος με επίσημη προσκεκλημένη την πρέσβειρα της Αυστρίας κ. Mag.Andrea Ikic-Boehm σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτησάντων εν Αυστρία. Έχουν παρουσιαστεί επίσης συνθέσεις μου στο Δημαρχείο της Κηφισιάς, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στην Αίγλη Ζαππείου και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Μπορείτε να ακούσετε δείγματα της δουλειάς του Γιώργου Βολίκα στην επίσημη ιστοσελίδα του www.giorgosvolikas.gr

1,040 comments

 1. Pingback: sex games to play with your boyfriend over text

 2. Pingback: meritking

 3. Pingback: meritroyalbet

 4. Pingback: meritroyalbet

 5. Pingback: meritking

 6. Pingback: slot siteleri

 7. Pingback: child porn

 8. Pingback: elexusbet

 9. Pingback: madridbet

 10. Pingback: 3prepared

Have your say